onsdag 3 december 2014

Bräckvattensfiske efter gädda i Danmark

Dansk bräckvattensgädda


I helgen hade jag besök av Ted som numera bor i Norge och Erik som bor i Stockholm. Vi har haft lyckat fiske här nede i Danmark tidigare och så skulle det även bli denna helg.
På lördagen skulle vi pröva något som börjat ligga mig varmt om hjärtat och något Erik o Ted inte prövat tidigare, nämligen att fiska i bräcktvatten här i Danmark,  nede vid Møn.
Trevligt landskap runt Møn


Man satsar väldigt mycket på att göra detta område mera attraktivt för sportfiskare. En av fighterna är med alla yrkesfiskare och de nät som läggs längs kusten, här verkar man genom politisk uppbakning vunnit ett slag. Fishng Zealand kämpar väldigt hårt för just detta och fødevareminister Dan Jørgensen har framlagt sin vision för det rekrativa fisket i detta område. Läs mer om det fina arbetet här.

McTail fungerar fint även här...

I detta område har de fångats stora abborrar, ganska nära det danska rekordet, de fångas också havsöring, torsk, lax men de som ligger mig varmast om hjärtat, gädda har man speciell fokus på. Man har insett värdet av det rekrativa fisket på just gädda och vilka positivt effekter det kan ha på samhällsekonomin.
Större gäddor har börjat rapporteras in, med rapporter på 120cm+ gäddor upp till 130cm.

Det finns en otrolig potential för att detta skulle kunna bli nästa Rugen, liknanderna är väldigt stora och ligger också väldigt nära varandra geografiskt.
Det som krävs enligt mig är att den vision som lagts fram nu blir till verklighet, när rapporterna på stora gäddor kommer öka så kommer fisketurismen komma av bara farten. Först och främst är det givetvis C&R men också se till att lekplatsar skyddas samt man blir av med nät runt dessa platser.


Men hur gick fisket då...
Man kan ligga i långa drifter och få fisk lite överallt
Det blåste SO vind 8-10 m/s och ett köldropp natten innan samt 2,5 grader i vattnet. Våra förväntningar var inte tokhöga. Vi höll oss pga detta ganska långt in för att slippa den värsta vinden.
Dagen börjar ganska trögt med några småpet och lite följare. Vattnet är extremt klart och vi fiskade under dagen på 1,5-3,5 m.


Martin med 6+ gädda som kämpa rejält
Stort på kroken
Sen kom lite sol och värmde upp och då började huggen komma, 2-3 kg fiskar. Vi hade knäcktkoden och det var jerkbeten som leverera. Bräcktvattens gäddorna i Danmark hugger otroligt hårt och ger en riktigt bra kamp. 2-3 kg fiskarna kan misstagas för 4-5kg, riktigt roliga fighter.

Vid 12 tiden käkade vi lite lunch och njöt av solen. Då hade vi lurat upp 5 st. Taktiken hade varit att dra drifter över från brant till brant. De flesta hugg & följare hade tagit på den nordliga 2 meters kanten, så taktiken blev att arbeta vidare på det konceptet.
Erik med en gädda i fin kondition
Det ger resultat, vi böjar fånga fler och större fisk, Ted har en stor följare. Nu börjar vi fånga mellan 4-6.5kg och de ger en jäkla kamp. Vi har ett actionliknande fiske med över 20 fisk i båten, många brutala hugg och vilda kamper. Blir inget större än 6,5 kg men en riktigt bra fiskedag, ser fram emot att få ta en 10+ i dessa vatten. Vilken kamp det kommer vara!


Det är även populärt med flugfiske här, då man kan fånga stora gäddor på grunda vatten. Precis som denna finna gädda på 124 cm som fångades för två helger sen.




Även om vi fångade en gädda på 9,3 och en på 8,3 dagen efter i dansksjö så var det bräckvattenfisket som gav mersmak och potentialen är riktigt stor, finns mycket ytor att söka av och hoppas att man fullföljer sina visioner för då är jag övertygad om att det blir en succe historia och supersize gäddor kommer bli ett allt vanligare inslag. Sen kommer de givetvis bidraga mycket positivt ekonomisk till regionen. Ser verkligen fram emot hur detta område kommer utveckla sig.





Sjöfiskad gädda på 8,3






En till sjöfiskad gädda på 9,3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar