söndag 24 november 2013

Bra klädsel!


Jag tänkte skriva lite om hur jag ser på det här med kläder och vad man ska ha på sig när vädret inte är det bästa. 

Fryser man försvinner fiskesuget snabbt. Dessutom blir det svårare att koncentrera sig och då finns risken att man missar mothugget när drömgäddan hugger.

Jag kommer gå igenom de olika lagren, material och tipsa om några produkter jag själv använder och tycker är bra. I det här inlägget går jag igenom lager 1, underställ. Hör gärna av er om ni har frågor!

Många har säkert hört talas om lager på lager principen men om man inte har gjort det eller är osäker på exakt vad det är börjar jag med en snabb förklaring. 

Lager 1
Det här lagret är det som är närmas kroppen och ska transportera bort fukt.

Lager 2
Nästa lager ska vara värmande och isolerande t ex. en fleecetröja. Om det är kallt kan det här lagret bestå av flera lager.

Lager 3
Yttersta lagret som ska skydda mot vind, snö och regn

Underställ

Merinoull, merinoull och merinoull! Jag har de senaste åren enbart kört underställ, både tröjor och långkalsonger, i merinoull och tycker det är helt fantastiskt när man fiskar.

Merinoull passar perfekt till fiske eftersom man inte är så aktiv. Det värmer extremt bra även om du blir lite svettig eftersom materialet kan absorbera fukt, upp till ca 30 % av sin egen vikt,  och ändå värma.



Hur varmt understället beror på hur tjockt materialet är. Det mäts i gram/m2. Jag har t ex ett par långkalsonger som har 160g/m2 och ett varmare par som är 280g/m2 och beroende på hur kallt det är så kan jag enkelt anpassa min klädsel.

En annan stor fördel är att plaggen inte börjar lukta svett som syntet har en förmåga att göra. Perfekt när man är iväg på en fiskeresa och inte vill ha för stor packning.

Många tror att ull ska klia och vara obekvämt men det stämmer inte alls. Plaggen jag har är fantastiskt bekväma!

När ni köper en produkt av merinoull ska ni kontrollera att den är mulesing-fri. Mulesing är när de skär fåren runt analen på fåren för att inte flugor ska kunna lägga ägg. Jag skulle inte vilja bli utsatt för samma sak! 

Självklart kan ni ha underställen vid andra aktiviteter än fiske. Jag använder mina vid skidåkning, skoteråkning etc.

Jag har produkter från Lundhags, Woolpower och Icebreaker. Jag tycker de är likvärdiga och nöjda med alla tre. Det kan kosta lite mer med merinoull än syntet men enligt mig är det absolut värt det för att ha det varmt och skönt på fisketuren. 

För mig är detaljerna viktiga. Jag vill gärna ha en underställströja med hög hals för att skydda mot blåst, dragkedja för att kunna öppna om jag är varm och det ska finnas en liten tygflärp högst uppe på dragkedjan så att blixtlåset inte skaver mot haken/halsen.

Jag kör all in på merinoull och t o m mina strumpor är i det materielet. Varmt och skönt. Ett tips är att ha med ett par extra strumpor på fisketuren. Skulle ni börja frysa om fötterna kan jag rekommendera att ta av strumporna ni har på er, massera fötterna och byt till nya strumpor. Kommer göra underverk!

Alternativ
Det finns många andra material som t ex. bomull, siden och syntet som är det vanligaste alternativet skulle jag tippa. Syntet fungerar enligt mig bättre när du håller på med en mer aktiv aktivitet t ex löper. Skulle du bli svettig under fisketuren värmer inte syntet lika bra som ull och resultatet blir att du börjar frysa.

Jag hoppas att denna lilla guide har varit hjälpsam. Nästa inlägg kommer handla om mellanlagret.

Hör av er om ni har frågor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar