fredag 22 november 2013

Höstfiske med ca 40 gäddor i båten!

Tittar kärleksfullt på gäddan som en karpfiskare
Här är en rapport från senaste fisketuren.




Bra klädsel är A och O på hösten
Förutsättningarna var inte de bästa med kallt väder, duggregn och lite vind men vi gav det ett försök ändå. 

Vår plan var att fiska i en stor innemar för att se om de större gäddorna fanns på grunt vatten. Vi har tidigare fått gäddor över 10 kg där. 

Vi brukar i början av dagen fiska med olika typer av drag och färger för att komma på vad som fungerar för dagen. Jag började med en stor röd/svart McRubber, tacklad med shallowskruv medans Ted fiskade med en Pig 7" Bullhead.

Det började bra och vi var båda i kontakt med fisk direkt så det var svårt att bestämma sig för ett bete.
Början på en sk. leopardbuk

Vi la driften längs med en stor vasskant. Helt plötsligt kom det en annan fiskebåt och la sig ca 30 meter ifrån oss, mitt i vår drift och börjar fiska av området framför oss. Efter några väl valda ord till dem så bestämde vi oss för att flytta på oss. 

Efter det prövade vi olika ställen, innemarer, djup, vassar och grundflader. Det som gällde den här dagen var grunda innemarer men även där var det ganska segt. Vi var i kontakt lite då och då men inga stora gäddor ville vara med och leka. Alla gäddor hade mask på sig efter att ha stått still och tryggt på botten.

När vi bröt för lunch hade vi fått upp ca 15 gäddor i båten. Till lunch blev det oxpytt, stekt ägg och rödbettor. Vi kan varmt rekommendera att införskaffa en Muurikka om ni inte redan har en!



















Ted tar första gäddan på The Pig 7"

Eftersom det var extremt högt vatten passade vi på att åka till en innemar som är väldigt grund vilket gör den svårfiskad i vanliga fall. Den ligger i anslutning till ett sund där det på sommaren brukar finnas mycket strömming vilket borde locka till sig gädda.

Helt plötsligt var gäddorna verkligen på hugget. Vattnet var extremt klart och då började Buster Jerk i färgen Janne Helenius dominera totalt även om andra naturliga färger också fungerade.

Vi tycker att The Pig 7" går alldeles för grunt så ett tips är att fiska det draget med ett 7-10 g Cathrinesänke på tafsen. Då slipper ni att betet är uppe och härjar i ytan.

Många av gäddorna högg mitt i innemaren så det är viktigt att inte bara fiska av vasskanterna. Självklart fanns det gäddor även vid vassen som ni kan se på bilden nedanför. 

Förutom ett gäng 3-4 kg var det inga större gäddor som högg den här dagen. Det närmsta vi kom var en 6+ efterföljare. 
Aldrig ett bra fiskesällskap!


Ej kräsen gädda


















Tyvärr är dagarna inte så långa på hösten och när solen började försvinna avslutade vi. Totalt fick vi upp drygt 40 gäddor. Inget revolutionerande men några slutsatser från dagen var:

  • Eftermiddagen bättre än morgonen
  • Långsamt fiskade beten med lite rörelse bättre när gäddorna inte är på hugget. T ex. Mcrubber, tailbeten
  • Grunt bättre än djupt
  • Naturliga färger med grönt fungerade mycket bra när vattnet var klart 
Nu håller vi tummarna att isen inte lägger sig på länge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar