tisdag 2 oktober 2012

3 dagars gäddfiske!


Vi började fredagen med att dra ut med en fiskeguide i Stockholms skärgård för att sedan röra oss upp mot Roslagen för ytterligare två dagars gäddfiske.

Bara sniporna som vill vara med och leka

I fredags hade vi beställt en fiskedag med guiden Pierre Reif. Han hämtade upp oss vid kl. 08.30 och vi åkte ut i lätt duggregn. Självklart var förväntningarna höga då detta var första gången vi var ute med en fiskeguide här i Sverige. 

Vi valde att börja satsa på att fånga stor gädda och fiskar i en fin innemar. Ganska snart har jag fått upp två mindre gäddor på Svartzonker Mc Mio och stämningen i båten är på topp. Maw och Christian körde med stora gummibeten. Men efter det händer det inte mycket. Vi bryter för lunch och Pierre lagar en god lunch på Muurikka

Efter lunchen bestämmer vi oss för att försöka få lite fisk i båten och fiskar av en olika vassar. Några snipor hugger men det är riktigt segt. På slutet går vi över till att försöka få större gädda men inte heller det ger något. 

Vi fick totalt 10 st gäddor av modell mindre! Trots det usla fisket var det en lärorik dag. Det var intressant och lärorikt att få höra Pierres teorier och idéer. Han var också en trevlig snubbe att fiska med.

3/4 av Team PFS

Efter det satte vi oss i bilen och körde upp mot Ted. Som tur var hade vi två dagar med gäddfiske kvar. Detta var första gången vi alla fyra var samlade i år!

Vi bestämde oss för att satsa på morgonfiske på lördagen och vi gick upp kl. 05 på lördagen. Nästa direkt hugger en stark 4 kg gädda på min Buster Jerk J. Helenius. 



Morgonpigg gädda















Vi fiskar vidare och det hugger gäddor lite då och då men det är ovanligt trögt, även på de mest fångstsäkra platserna.


Jag lägger ett kast mellan två vassar och börjar jerka hem betet. Efter ett par meter ser jag en stor virvel i ytan men jag känner inget i spöt. Ted ser det missade hugget och kastar snabbt dit. Direkt hugger det på hans bete och han får upp en stulen 4,4 kg gädda.

Vi prövar olika gummibeten,  Buster Jerk, Svartzonker Mc tail, Mc Mio, Big Bandit, The Pig, Manta mm. Det som fungerar bäst är Big Bandit i färg Daniel Petersson 2 och Buster Jerk J. Helenius. Totalt kommer det upp ca 25 gäddor med ett gäng 3-4,5 kg. De lite större vill inte vara med och kämpa.


Janne Helenius
Daniel Petterson 2

Gädda som varit i bråk


På söndagen började vi lite senare och prövade lite nya ställen. Fisket fortsatte att vara trögt men vi hittade fläckar där det stod gädda. Maw tog en gädda på ca 3 kg som hade stora bitmärken. 

Christian som fiskade med Real Eal får ett bättre hugg och landar en stark gädda på ca 5,5 kg. Annars är det mest mindre fisk som vill hugga.

3 kg med stora bitmärken
Närbild på bitmärken

5,5 kg gädda

I väntan på lunchen



Vi har tröttnat på att äta en svettig macka till lunch och speciellt när man fiskar en hel dag kan det vara skönt att ta en liten paus för att ladda batterierna. Vi börjat ha med Trangia och laga till varm mat alt. gå i land och grilla något gott. Denna dagen blev det gulasch!






Sällskap i båten
Vi fortsätter fisket men det vill aldrig riktigt lossna. Vi prövar vassar, grundflader, friliggande gynnor, innemarer osv. Även denna dag kommer det upp ca 25 gäddor med en top på 5,5 kg. 

Maw ska med ett flyg till Köpenhamn och vi avslutar lite tidigare än dagen innan. Även om fisket lämnade en del att önska så var det en härlig helg men många skratt, roliga hugg, god mat och framför allt trevligt sällskap. 

Redan i bilen på väg hem snackar vi om nästa fisketur.

Vackra färger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar